Se människan

Vad tänker vi på när vi möter en okänd människa? Tänker vi på livet som hen levt? Tänker vi på all smärta som hen upplevt? Eller all glädje? Ser vi hur detta liv har kämpat, skattat, gråtit, oroats, älskat? Ser vi alla små och stora händelser som tillsammans har skapat den människa som står framför oss?

En gång för drygt femton år sedan hörde jag dåvarande ärkebiskop KG Hammar predika. Han talade om att “se människan” – Ecce Homo. Hans tal hade en stor inverkan på mig. För mig blev dessa ord en a-haupplevelse, ett mantra. För visst är det lättare att förstå varandra om man också ser varandra?

När vi möter en ny människa på bussen, i jobbet, på gatan, i affären så gör vi oss ofta en uppfattning utan att egentligen veta hur sann eller falsk denna bedömning är. Vi baserar den på hur personen ser ut. Hur hen går. Vilka kläder hen har på sig. Kanske hur hen luktar och hur hen talar. Hur kan vi utifrån dessa uppfattningar ens tro att vi kan göra oss en verklig bedömning av hur en människa är?

Jag försöker istället att tänka att alla människor är som en bok. Det vi ser är bara omslaget. Vi måste börja läsa för att kunna förstå. Och först när vi känner till innehållet kan vi skriva en recension. Det finns inga genvägar. Det hjälper mig att inte döma på förhand, att inte vara fördomsfull och att vara öppen mot alla. En liten livsregel på två små ord:

Se människan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s